Vier het najaar

De herfst is een betoverend seizoen dat de tuin transformeert met zijn prachtige kleuren en knisperende bladeren. In deze tijd van het jaar zijn er tal van tuinklussen te doen om de tuin in topconditie te houden. Bladeren moeten worden opgeruimd, planten moeten worden gesnoeid en voorbereidingen moeten worden getroffen voor de komende winter.

De herfst is een leuke tijd voor tuiniers!

De herfst wordt vaak onderschat door tuinliefhebbers, maar dat is geheel onterecht. Het Vergeten Plantseizoen, zoals het vaak wordt genoemd, is juist een perfecte periode om de tuin te laten stralen. Hoewel velen tuinieren associëren met de lente en de zomer, heeft de herfst veel te bieden voor wie graag in de tuin bezig is. De grond is nog warm van de zomerzon en bovendien vochtiger dan tijdens de zomermaanden, wat nieuwe planten een uitstekende start geeft voor het komende groeiseizoen. Zodra de lente aanbreekt, kunnen de planten meteen floreren en kun je snel genieten van een weelderige en kleurrijke tuin.

Tuinieren in de herfst heeft diverse voordelen. Ten eerste geeft het je de kans om de tuin voor te bereiden op de winter, zodat planten kunnen overleven in de koude maanden. Het planten van bollen in de herfst zorgt voor prachtige lentebloemen, terwijl het snoeien van planten bijdraagt aan hun gezondheid. Bovendien is de herfst allesbehalve saai voor tuinliefhebbers. De betoverende kleurenpracht en heerlijke geuren van dit seizoen maken van de tuin een waar paradijs om in te vertoeven.

Een bloeiende lente, plant je in de herfst

De herfst is ook een ideale tijd om je tuin voor te bereiden op de lente. Plant bloembollen zoals tulpen, narcissen en krokussen in de herfst, zodat je kunt genieten van prachtige lentebloemen wanneer de temperaturen stijgen. Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid en bemest voordat je gaat planten. Plant je mee?

Tuintoppers voor het Najaar

Een belangrijk aspect van herfsttuinieren is het kiezen van de juiste planten. Hier zijn vijf prachtige tuinplanten die schitteren in de herfst:

1. Herfstkrokus (Crocus speciosus): 
De herfstkrokus is een bolgewas dat in de herfst bloeit. Het heeft delicate, paarse bloemen die boven de grond verschijnen wanneer andere planten beginnen te rusten voor de winter. Deze krokussoort is een vroege traktatie voor tuinliefhebbers en voegt kleur toe aan de late herfsttuin.

2. Herfstaster (Aster novi-belgii): 
Deze vaste plant staat bekend om zijn overvloedige bloei in de late zomer en herfst. Deze plant produceert talloze kleine, madeliefachtige bloemen in diverse kleuren, waaronder paars, roze en wit. Herfstasters trekken vaak vlinders en bijen aan, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op de tuin, vooral in de herfst wanneer andere bloemen beginnen te vervagen.

3. Miscanthus sinensis 'Gracillimus': 
Dit siergras staat bekend om zijn sierlijke, opgaande groeiwijze en smalle, zilverachtige bladeren. In de herfst ontwikkelt het prachtige zilveren pluimen die boven het gebladerte uitsteken.

4. Hortensia (Hydrangea macrophylla): 
In de herfst kunnen de bloemen van kleur veranderen naar roze, paars of zelfs roestachtige tinten. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken en vormen een mooie aanvulling op de herfsttuin.

5. Japanse esdoorn (Acer palmatum): 
Tijdens de herfst veranderen de bladeren in tinten rood, oranje en geel, waardoor het een opvallende aanvulling is op elke herfsttuin. Deze esdoornsoort gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en biedt schaduw en schoonheid in tuinen.

Ontdek Tuinplanten

Tuinieren in het najaar: wanneer doe je wat?

In het najaar is er voldoende te doen in de tuin. Maar hoe deel je de maanden oktober, november en december zo goed mogelijk in? Wij helpen je op weg! 

Top 3 Tuintaken in de Herfst

  1. Planten van bloembollen: De herfst is het seizoen om bloembollen te planten voor prachtige lentebloemen. Bloemen zoals tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten moeten in de herfst worden geplant, zodat ze de tijd hebben om wortel te schieten voordat de winter aanbreekt. Deze bloembollen zullen de tuin in het vroege voorjaar opvrolijken met kleurrijke bloemen.
  2. Blad opruimen: In de herfst vallen de bladeren van bomen en struiken in overvloed. Het is belangrijk om regelmatig bladeren op te ruimen om te voorkomen dat ze zich ophopen op het gazon en de planten verstikken. Bladafval kan ook worden gebruikt om compost te maken voor gebruik in de tuin.
  3. Snoeien en voorbereiden op de winter: De herfst is een uitstekende tijd om te snoeien. Het is belangrijk om dode takken en overmatige groei te verwijderen om de gezondheid van planten te bevorderen en de kans op ziekten te verminderen. Daarnaast is het raadzaam om vorstgevoelige planten te beschermen door ze te bedekken met mulch of doeken om ze warm te houden tijdens de koude wintermaanden.

Oktober: bladruimen en voorjaarsplanning

In oktober is het tijd om de tuin voor te bereiden op de komende winter. Begin met het verwijderen van gevallen bladeren van het gazon en andere delen van de tuin om te voorkomen dat ze verstikken. Dit is ook het moment om voorjaarsbollen zoals tulpen, narcissen en krokussen te planten, zodat je kunt genieten van kleur in het vroege voorjaar

November: tuinvogels en tuingereedschap

In november is het belangrijk om aan de vogels in je tuin te denken. Hang vogelvoeders op en maak nestkastjes schoon om vogels te helpen tijdens de wintermaanden. Daarnaast is dit een goed moment om je planten te controleren op tekenen van ziekten en indien nodig bestrijdingsmiddelen toe te passen. Vergeet niet om je tuingereedschap schoon te maken en op te bergen voor de winter.

December: maak je tuin winterklaar

December is de maand om je tuin winterklaar te maken. Zorg ervoor dat gevoelige planten goed beschermd zijn tegen vorst en koude temperaturen. Denk ook aan de tuinplanning voor het volgende jaar en maak plannen voor eventuele veranderingen of aanvullingen in je tuin. Vergeet niet om je terras en tuinmeubels op te bergen of af te dekken om schade door winterweer te voorkomen.

Tuinvogels in het Najaar

In de herfst spelen tuinvogels een cruciale rol in onze tuinen, en het plaatsen van nestkastjes kan op verschillende manieren bijdragen aan hun welzijn. Naarmate de temperaturen dalen, zoeken vogels naar geschikte schuilplaatsen om de winter door te komen.

Nestkastjes bieden een veilige en beschutte plek waar vogels kunnen rusten en beschutting vinden tegen de koude weersomstandigheden. Bovendien dienen deze kastjes als ideale broedplaatsen voor verschillende vogelsoorten wanneer het voorjaar aanbreekt.

Door in de herfst nestkastjes op te hangen, geef je vogels de kans om deze te verkennen en zich voor te bereiden op het komende broedseizoen. Dit bevordert de instandhouding van diverse vogelsoorten en verrijkt de biodiversiteit in je tuin, waardoor je kunt genieten van het levendige gefladder en gezang van vogels, zelfs tijdens de herfst en de daaropvolgende seizoenen. Het is een eenvoudige maar waardevolle manier om de natuur in je tuin te verwelkomen en te ondersteunen.

Haal de Herfst naar Binnen

Binnenshuis kun je ook de herfst omarmen met kamerplanten die deze sfeer uitademen. Enkele prachtige keuzes zijn onder andere de Calathea lancifolia, met zijn gestreepte bladeren die doen denken aan herfstbladeren, de Croton (Codiaeum variegatum), met zijn levendige gekleurde bladeren, en de Sansevieria trifasciata 'Moonshine', met zijn zilverachtige bladeren die de herfstmaan reflecteren.

Woontrends voor het najaar

1. Warme en rijke kleuren:

In het najaar zie je vaak warme en rijke kleuren zoals diep rood, oker, donkergroen en aardetinten opduiken in woonaccessoires. Voeg kussens, plaids, kaarsen en vazen in deze kleuren toe aan je woonkamer. Schilder eventueel een muur in een diepe aardetint om een gezellige sfeer te creëren. Combineer deze kleuren met neutrale achtergronden om ze te laten opvallen.

2. Natuurlijke materialen:

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, rotan, en jute is populair. Deze materialen zorgen voor een rustieke en gezellige uitstraling. Kies voor meubels en accessoires gemaakt van hout of met houten accenten. Denk aan een houten salontafel, rotan stoelen of manden van jute om planten in te zetten. Dit geeft je huis een warme en natuurlijke uitstraling.

3. Vintage en retro elementen:

Vintage en retro woonaccessoires zijn terug van weggeweest. Denk aan meubelstukken met een jaren-tachtig design of accessoires met een vintage uitstraling. Combineer deze stukken met modernere meubels en accessoires voor een eclectische look. Een vintage spiegel, een retro lamp of een oude platenspeler kunnen leuke aanvullingen zijn.

Klaar voor het Najaar met Groen Goed Menken

Bij Groen Goed Menken kun je de ultieme herfstsfeer ervaren. Hier vind je een uitgebreide selectie najaarsplanten, buitenpotten, kamerplanten, woonaccessoires, voorjaarsbollen en vogelbenodigdheden voor tuinvogels. Of je nu je tuin wilt opfrissen voor de herfst, alvast wilt plannen voor het komende voorjaar of je huiskamer in een nieuw jasje wilt steken, Groen Goed Menken heeft alles wat je nodig hebt om van de herfst jouw favoriete seizoen te maken. Kom langs in Haule of Hommerts en laat je inspireren door de prachtige herfstige sfeer!