Een groen en gezond gazon

Het voorjaar is een belangrijke tijd voor gazonliefhebbers, omdat het de periode is waarin het gazon weer begint te groeien en het onderhoud van het gazon een prioriteit wordt. Wilt u een mooi, groen gazon in jouw tuin? Dat kan, maar het is belangrijk dat je een grassoort kiest die bij u past en deze goed onderhoudt! Bij Groen Goed Menken vind u alles wat u nodig heeft voor een gezond gazon. 

Wij verkopen momenteel geen graszoden en graszaad online. U kunt hier wel een indruk opdoen van ons aanbod. 
Kom voor ons gehele assortiment langs in een van onze vestigingen.

Gazon in de tuin: graszoden leggen of gras zaaien?

Wanneer u het besluit heeft genomen dat u een gazon wilt, dan is de volgende vraag: gaat u graszoden (laten) leggen of gaat u graszaad zaaien? Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Zaaien is natuurlijk een stuk goedkoper, maar het duurt daarentegen wel een tijdje voordat er echt een vol en groen gazon ontstaat. Graszoden zijn vrij gemakkelijk te leggen en het geeft meteen een groen gazon. Daarnaast heeft u nog de keuze in het soort gazon. Wil je namelijk een gazon waar best op gelopen mag worden? Dan kun je het best voor speelgazon kiezen. Dit is een zeer sterk soort gazon en kan intensief gebruikt worden. Siergazon is daarentegen niet geschikt om op te lopen. De naam zegt het eigenlijk al: dit gazon is er echt voor de sier en kan daardoor minder goed tegen een stootje. Het kan natuurlijk ook zijn dat er in uw tuin alleen maar schaduw is. Ook voor in de schaduw is er een grassoort, namelijk schaduwgras. Twijfelt u voor welk soort gras u moet kiezen? Vraag het aan één van de medewerkers in Haule of Hommerts.

Kale plekken in het gras? Geen paniek!

Allereerst is het belangrijk om het gazon te inspecteren op eventuele beschadigingen of kale plekken. Als u deze plekken ontdekt, kunt u overwegen om deze te herstellen door graszoden te leggen of door graszaad te zaaien. Het is belangrijk om dit vroeg in het seizoen te doen, zodat het gras voldoende tijd heeft om te groeien voordat de zomerhitte toeslaat.

Het aanleggen van graszoden heeft vele voordelen ten opzichte van het zaaien van graszaad. Zo bieden graszoden direct een mooi en dicht gazon en hebben ze minder tijd nodig om te groeien dan graszaad. Bovendien zijn graszoden minder gevoelig voor onkruiden en ongedierte dan een gazon dat uit graszaad is gegroeid.

Graszoden zijn geschikt voor zowel nieuwe gazons als het herstellen van beschadigde delen van bestaande gazons. Om graszoden te leggen, moet de grond goed worden voorbereid door de oude grasmat te verwijderen, de grond los te maken en te egaliseren. Vervolgens worden de graszoden op de juiste manier gelegd en stevig op de grond gedrukt om de wortels goed te laten hechten.

Complete graszoden bestellen in de buurt

Een gazon kan worden ingezaaid, maar voor een snel resultaat bestelt u complete graszoden. Dit is een kant en klaar product maar het is wel belangrijk dat de ondergrond, de basis goed is. Wij adviseren om voor het leggen DCM aanleg gazon te gebruiken, dit verbetert de bodemstructuur en zorgt voor een snelle inworteling.

Als er na de winter kale plekken in het gazon zijn ontstaan, dan hebben we hiervoor DCM riparo graszaad voor herstel en doorzaai dit is gemengd met meststof. Dit graszaad zit in een handige strooidoos. Als er plekken zijn die in de schaduw liggen, onder bomen en struiken dan hebben we DCM graszaad ombra plus. Dit is graszaad met een rijke fosforrijke meststof. Dit graszaad zit in een handige strooidoos.

Bij Groen Goed Menken in Haule en Hommerts vindt u:

  • Graszaad
  • Graszoden
  • Bodemverbeteraars
  • Meststoffen

Meer gazon van Groen Goed Menken