Op vakantie gaan in je eigen tuin

Op vakantie gaan in je eigen tuin

Het is zomer, de zon schijnt fel aan de hemel en de vakantieperiode is aangebroken. Veel mensen trekken eropuit naar verre bestemmingen om te genieten van exotische locaties, maar waarom kies je er niet voor een onvergetelijke vakantie in eigen tuin te beleven? Bij Groen Goed Menken delen we graag onze passie voor groen en bieden we je enkele tips om jouw tuin om te toveren tot een groen paradijs.

Laten we beginnen met onze top 3 van planten die goed tegen droogte kunnen!

 1. Lavendel (Lavandula): Lavendel is niet alleen een prachtige paarse toevoeging aan je tuin, maar het is ook een uiterst veerkrachtige plant die goed gedijt in droge omstandigheden. Deze geurige plant heeft weinig water nodig en trekt bovendien vlinders en bijen aan, waardoor je tuin een levendig en kleurrijk schouwspel wordt.
 2. Vetkruid (Sedum): Vetkruid is een succulent en daardoor perfect aangepast aan droogte. Het heeft vlezige bladeren die water vasthouden en kan langere periodes zonder regen overleven. Vetkruid komt in verschillende kleuren en vormen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor jouw zomerse tuin.
 3. Zonnehoed (Echinacea): Zonnehoed staat bekend om zijn prachtige bloemen en is een uitstekende keuze voor een tuin die bestand moet zijn tegen droogte. Het is een winterharde vaste plant die weinig water nodig heeft en een echte blikvanger is in borders en bloembedden.

Planten die goed tegen droogte kunnen

Terwijl sommige planten uitblinken in droge omstandigheden, hebben andere planten tijdens de warme zomermaanden wat extra zorg nodig. Denk bijvoorbeeld aan potplanten en hanging baskets, die sneller uitdrogen. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

Deze planten vinden natte voeten niet erg

In een natte Nederlandse zomer is het handig om planten te kiezen die goed gedijen met natte voeten. Een paar aanbevolen opties zijn de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), de Eupatorium (Koninginnenkruid) en de Kalmoes (Acorus calamus). Deze planten kunnen goed omgaan met drassige bodems en vochtige omstandigheden.

Creëer schaduw met planten en bomen

Op warme zomerdagen is schaduw in de tuin een ware zegen. Overweeg daarom om enkele bomen te planten die voor verkoelende schaduw zorgen:

 • Plataan (Platanus): De plataan is een prachtige boom met grote bladeren die veel schaduw bieden. Bovendien is hij goed bestand tegen droogte en luchtvervuiling, waardoor hij perfect is voor stedelijke omgevingen.
 • Linde (Tilia): De lindeboom staat bekend om zijn aangename geur en mooie bloemen. Hij groeit snel en biedt een dichte schaduw, ideaal voor ontspanning in de tuin.
 • Esdoorn (Acer): Esdoorns zijn er in verschillende soorten en maten, maar ze staan allemaal bekend om hun prachtige herfstkleuren en schaduwrijke kwaliteiten. Kies een esdoorn die past bij de grootte van jouw tuin.

Vergeet geet water te geven

Om je tuin te laten gedijen in de zomer, is bewatering essentieel. Hier zijn drie tips voor efficiënte bewatering:

 1. Geef diep water: Geef planten bij voorkeur diep water in plaats van oppervlakkig, zodat de wortels dieper de grond in groeien en beter bestand zijn tegen droogte.
 2. Gebruik mulch: Bedek de bodem rondom planten met mulch, zoals houtsnippers of compost. Mulch helpt het vocht vast te houden en vermindert onkruidgroei.
 3. Water in de vroege ochtend of late avond: Vermijd bewatering op het heetste moment van de dag, omdat dit waterverlies door verdamping kan veroorzaken. Kies ervoor om 's ochtends of 's avonds water te geven.

Gazononderhoud in augustus

Voor gazononderhoud in de maand augustus, houd je deze drie tips in gedachten:

 1. Maai op de juiste hoogte: Stel de maaier in op een hogere stand om het gras langer te houden. Dit bevordert een dieper wortelstelsel en helpt het gazon droogte beter te doorstaan.
 2. Verticuteren: Verticuteer het gazon om mos en dood gras te verwijderen, waardoor water en voedingsstoffen beter worden opgenomen.
 3. Bemesten: Geef het gazon een lichte bemesting om het te voeden en te helpen herstellen van eventuele zomervermoeidheid.

Ga een groene zomer tegemoet bij Groen Goed Menken

Wil je jouw tuin deze zomer omtoveren tot een groen paradijs? Kom dan langs bij Groen Goed Menken in Haule of Hommerts! Wij hebben een ruim assortiment aan planten die goed tegen droogte kunnen, planten die om kunnen gaan met natte omstandigheden, schaduwrijke bomen en alles wat je nodig hebt voor een zorgeloze tuin in de zomer. Onze experts staan klaar om je te adviseren over bewateringsoplossingen en schaduwminnende planten die perfect passen bij jouw specifieke tuinbehoeften. Laten we samen werken aan een groenere en meer ontspannen zomer in jouw eigen tuin!