Hans Menken: Groene Plannen

Hans Menken: Groene Plannen

De winter is een mooie tijd om plannen te maken voor de tuin met toekomst. De totale oppervlakte aan siertuinen in Nederland is even groot als alle natuurterreinen bij elkaar. Hoog tijd om hier iets mee te doen!


Waar kun je aan denken als je plannen voor de tuin maakt? 

1.    Wateropvang/beheer
Bij wateropvang denken we meestal aan een regenton. Ook plantvakken kunnen veel water opnemen. Daar zakt het rustig de bodem in. Bladresten en compost zorgen voor humus en dat maakt de sponswerking van de grond nog groter. De bodem kan dus nog meer water vasthouden en dat is weer gunstig voor drogere tijden. 
We kennen tegenwoordig steeds vaker droge perioden. Planten die daar goed tegen kunnen zijn bijvoorbeeld thijm en lage ooievaarsbek (Geranium cantabrigense Biokovo).

2.    Vogels, vlinders, bijen en insecten
Hoe meer leven in de tuin, hoe meer biodiversiteit. Bomen, struiken, vaste planten en hagen geven bloemen en vruchten en daar profiteren mens én dier volop van! Denk bijvoorbeeld aan bloemen die bijen aantrekken voor heerlijke honing, maar ook aan bessen, noten of vruchten. Niet alleen goed voor de vogels, maar ook lekker voor onszelf.
Planten, bomen en struiken geven bovendien beschutting aan andere planten en dieren en zorgen voor natuurlijke verkoeling in de tuin. Ook zuiveren ze lucht en zorgen voor zuurstof. Win, win, win, win.

3.    Schaduw en verkoeling
Planten produceren zuurstof en maken lucht schoner. Ze gebruiken daarvoor warmte uit de omgeving. Tussen de planten is het dan ook altijd koeler dan er naast. Bomen geven ook nog eens schaduw. Als je een boom zoekt met wat minder schaduw zijn bijvoorbeeld GInkgo biloba (chinese tempelboom) en Gleditsia triacanthos (valse christusdoorn) geschikt. Er zijn ook veel miniboompjes te vinden.

4.    Verharding, wel of niet
Verharding kan praktisch zijn om ergens droog te kunnen komen. In verharding kan onkruid groeien. Vraag je af of dat altijd erg is? 

  • Een nadeel van verharding is dat het geen water opneemt. Een nieuw terras of tuinpad kun je ook aanleggen met waterdoorlatende stenen of grasstenen. Regenwater zakt hier doorheen, de bodem in, daar waar we het graag willen hebben.
  • Paden met grind, split of gravel laten water ook goed door de bodem in. 
  • Gebruik als waterafvoer niet de sloot of het riool, maar plaats of maak een bezinkput. Daarin zakt het water geleidelijk aan de grond in, zodat het van nut blijft voor de bodem. 
  • Zelf maken? Kies voor bijvoorbeeld hydoblocs (put met daaraan een steenwolblok), die kun je zelf ingraven. 
  • Wil je water voor de bodem sparen én met droge voeten door de tuin? Denk dan aan staptegels, bijvoorbeeld tussen de lage planten in de tuin. Zo kun je de tuin doorlopen met beperkte verharding.

Meer informatie vindt u bij het Groen Klimaatplein bij Groen Goed Menken in Haule. 

Friesland telt 8 Groen Klimaatpleinen. De klimaatpleinen zijn ontwikkeld door Tuinbranche Nederland en worden mede mogelijk gemaakt door Provinsje Fryslân, Wetterskip Fryslân, Vitens en alle Friese gemeenten. Doel is inwoners te helpen hun tuinen aan te passen op de klimaatverandering en water- en diervriendelijk in te richten.

Hans Menken 
GroenGoed Menken | Groen Klimaatplein Haule