12 tuintips voor oktober

12 tuintips voor oktober

Ineens is het herfst. De regen die we zo lang hebben moeten missen komt met bakken uit de lucht en de temperatuur die in de zomer vaak aan de heel hoge kant was is plotsklaps gedaald. Gelukkig heeft elk seizoen zijn charme. De verkleurende bladeren aan de bomen zorgen voor een natuurlijk en geluidloos vuurwerk, veel struiken dragen bessen en de vogeltjes laten zich weer vaker in de tuin zien. Begin langzaamaan weer met het voeren van de dieren in de tuin.Ons tuincentrum in Haule en Hommerts geeft je 12 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Tuin- terrras en balkontips voor oktober

 1. Plant voorjaarsbollen! We hebben nu nog een grote collectie op voorraad. Wees er snel bij voordat ze uitverkocht zijn. Van narcissen en tulpen tot blauwe druifjes, mini-irisjes en hyacinten. Deze bollen plant je voordat de winter invalt, want ze hebben een koude periode nodig om aan te slaan om vervolgens vroeg in het voorjaar tot bloei te komen. Plant voorjaarsbollen in potten, bakken, in het gazon of in de vaste plantenborder. Ga uit je bol met voorjaarsbollen: ze gegarandeerd ergens een mooi plekje voor. 

 2. Plant najaarsbloeiers voor meer kleur in de tuin. De grond is namelijk nog warm en zeer vochtig met al die regenval. Denk aan laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum), herfstasters, Japanse herfstanemonen, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).

 3. Plant siergrassen, wintergroene planten en struiken zodat je niet tegen een saaie, lege tuin of kaal terras aan hoeft te kijken. Er zijn genoeg winterharde kleine siergrassen die het ook prima in een pot doen, zoals blauw schapengras (Festuca glauca) en Japans berggras of slangengras. Klimop, struikkamperfoelie, schoenlappersplant, maagdenpalm, (mini)coniferen en taxus zijn slechts een paar van de sterke en fraaie wintergroene planten die je in ons tuincentrum in Haule en Hommerts kunt vinden. En die je nu dus nog prima kunt planten.

 4. Plant nu rozen, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn. Oktober is ook een goede maand om rozen te snoeien.

 5. Wil je in het voorjaar genieten van bloesem? Plant dan nu dan een (sier)kers, (sier)appel, perenboom of magnolia. 

 6. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.

 7. Bind de ranken van klimplanten, zoals rozen, clematissen en kamperfoelie vast. Dit zorgt ervoor dat ze niet tegen de ramen zwiepen of breken tijdens een herfststorm.

 8. Leg een gazon aan voor meer groen in de tuin. Doe dit door graszaad te zaaien of graszoden te leggen. Kale plekken in het gazon zaai je opnieuw in met graszaad. Maai deze maand het gazon op een iets hogere stand en strooi najaarsmest van DCM over het gras.

 9. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten in de border of potten. Geen composthoop? Gooi de afgevallen bladeren op een hoop achter een struik op een beschutte plek: een ideale overwinterplek voor een egel.

 10. Verwijder afgevallen blad uit de vijver met een schepnet en span een net over de vijver om bladeren op te vangen. Laat de bladeren en eventuele algen uit de vijver een nacht naast de vijver liggen om kleine dieren en insecten de kans te geven weer een veilig onderkomen te vinden. Denk ook aan het verwijderen van bladeren uit de dakgoten om lekkage te voorkomen.

 11. Verwijder waterschalen en -schotels onder je potten, want er komt vanaf nu alleen maar meer regen en je moet je planten niet laten verdrinken.

 12. Hang vogelhuisjes op en kijk meteen naar de nieuwste vogelvoederschalen en -silo’s in ons tuincentrum in Haule en Hommerts. Heb je al nestkastjes? Maak deze dan schoon met een borstel, groene zeep en warm water. 

Heb je (nog) geen goede regenlaarzen, tuinhandschoenen, hark, bollenplanter, snoeigereedschap of opbindmaterialen die je voor deze herfstklussen nodig hebt? Dan vind je die natuurlijk ook in ons tuincentrum in Haule en Hommerts!