Hans Menken: Waterprobleem?

Hans Menken: Waterprobleem?

In samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf schrijft Hans Menken iedere twee maanden een column met daarin tips voor u om de eerste stap te zetten tegen een groener en watervriendelijker klimaat. Samen maken we Nederland groener! Het Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland en geeft handige tips om ons samen in te zetten voor het klimaat. Bij GroenGoed Menken is het onderwerp Groen, naast dat het in de naam zit, een belangrijk speerpunt. In alles wat wij doen staat groen centraal.

Waterprobleem?

Slim omgaan met water is een uitdaging. Als het regent, hebben we te veel. Als het droog is, te weinig. Zonder schoon water is er geen leefbare omgeving, maar te veel water is ook niet goed. Het is belangrijk om zuinig te zijn op ons regenwater. Het komt gratis uit de lucht!

Bij iedereen valt regen, dus allemaal kunnen we er slim mee omgaan. Sommige dingen liggen voor de hand, zoals water opvangen in een regenton en aan de planten geven of iets schoon te maken. Wist u dat met regenwater uw auto veel mooier schoon wordt? Het laat namelijk geen strepen achter!

Regenwater vasthouden

Steeds meer zien we ook dat mensen thuis grotere hoeveelheden regenwater (willen) opslaan, om langduriger te kunnen gebruiken in droge periodes. Oplossingen daarvoor zijn bijvoorbeeld bezinkputten of hydroblobs. Het water zuigt zich daarin vast en laat het langzaam los op droge momenten.

Bezinkelementen zoals hydroblobs kunnen in plantvakken, maar ook onder verharding worden geplaatst. Het regenwater zakt geleidelijk de bodem in en de planten gebruiken het op het moment dat ze het nodig hebben. Een bezinkput kan ook onder een buitenkraan, zodat dit water niet naar het riool gaat maar beschikbaar blijft voor planten.

Tips voor de tuin

  • Vervang tegels door plantvakken met humus. Humus of organische stof zit in goede grond en zorgt voor luchtige grond dat voeding en vocht goed vasthoudt.
  • Meer planten en minder stenen zorgen er ook voor dat het minder warm wordt in je tuin.
  • Tussen planten kan water rustig wegzakken, zodat het langer beschikbaar blijft voor de planten. Op tegels en steenbestrating loopt het water gelijk naar de sloot en is weg.
  • Zorg er natuurlijk wel voor dat er niet te veel water tussen de planten blijft staan, want ook zij houden niet van te veel.
  • Neem planten die goed tegen droogte kunnen! Zoals sedum, sempervivum (‘altijd leven’) of ooievaarsbek.

Als je toch kiest voor bestrating dan is er ook open bestrating waarin het water kan wegzakken zodat het in de omgeving blijft.

Meer informatie vindt u bij het Groen Klimaatplein bij GroenGoedMenken in Haule.