Ben je klaar voor de tweede tuinbemesting van het jaar?

Ben je klaar voor de tweede tuinbemesting van het jaar?

De zomer loopt op zijn einde en de herfst staat voor de deur. September en oktober zijn perfecte maanden voor de tweede bemesting van het jaar. Je vraagt je misschien af waarom bemesten juist nu belangrijk is. Wel, na een zomer vol bloei en groei hebben je planten en gazon behoefte aan extra voedingsstoffen om gezond de herfst en winter in te gaan. Bij Groen Goed Menken begrijpen we het belang van een goede bemesting en willen we je graag tips geven over hoe je jouw tuin het beste kunt bemesten in deze periode.

Waarom bemesten in september of oktober?

Bemesting in september of oktober is cruciaal om de gezondheid en vitaliteit van jouw tuin te behouden. Tijdens de zomer hebben planten veel voedingsstoffen gebruikt om te groeien en te bloeien. Een goede najaarsbemesting voorziet jouw tuin van de nodige voeding voor de komende maanden. Het versterkt de wortels, verbetert de weerstand tegen ziekten en plagen, en zorgt ervoor dat jouw tuin goed voorbereid is op de winter. Een gezonde en goed gevoede tuin zal bovendien in het voorjaar sneller herstellen en weer volop gaan groeien.

Wat moet je bemesten en hoe?

  • Planten: Voor de najaarsbemesting van planten kun je gebruikmaken van een organische meststof die rijk is aan kalium en fosfor. Kalium bevordert de stevigheid en winterhardheid van de planten, terwijl fosfor de wortelontwikkeling stimuleert. Strooi de mestkorrels gelijkmatig rond de voet van de planten en hark ze lichtjes in de grond.
  • Gazon: Kies voor een speciale najaarsgazonmeststof met een hoger kaliumgehalte om het gazon te versterken en beter bestand te maken tegen winterse omstandigheden. Verdeel de mest gelijkmatig over het gazon en gebruik hiervoor bij voorkeur een strooiwagen voor een gelijkmatige verdeling.
  • Moestuin: Ook je moestuin heeft behoefte aan een goede najaarsbemesting. Gebruik een organische meststof speciaal voor groenten en strooi deze uit over de moestuinbedden. Let erop dat je groenten en fruit oogst voordat je gaat bemesten.

Tuintoppers voor september

  • Herfstaster (Aster): Deze prachtige bloeier zorgt voor een kleurrijke touch in je tuin wanneer andere planten langzaam vervagen. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten en trekken vlinders aan.
  • Japanse Anemoon (Anemone hupehensis): Met zijn charmante roze of witte bloemen fleurt deze plant elke herfsttuin op. Hij gedijt goed in halfschaduw en is een echte aanwinst voor je borders.
  • Siergrassen (bijv. Miscanthus): Siergrassen zorgen voor een prachtig herfstbeeld met hun wuivende pluimen. Ze geven structuur aan je tuin en zijn gemakkelijk in onderhoud.

Gazon tips voor het najaar

  1. Verticuteren: Verwijder mos en dood gras door het gazon te verticuteren. Zo kan lucht, water en voeding beter doordringen tot de wortels van het gras.
  2. Doorzaaien: Kale plekken in het gazon kun je in september goed doorzaaien met graszaad. Het milde herfstweer zorgt ervoor dat het graszaad snel kiemt en groeit.
  3. Grasmaaien: Blijf regelmatig maaien in september, maar stel de maaihoogte iets hoger in. Een langer gazon is beter bestand tegen de koude maanden.

Kom naar Groen Goed Menken voor een succesvolle bemesting

Bij Groen Goed Menken in Haule of Hommerts kun je terecht voor alle benodigdheden voor een geslaagde najaarsbemesting. Wij bieden een breed assortiment aan organische meststoffen voor planten en gazon, maar ook voor graszaad en grasmatten ben je bij ons aan het juiste adres. Onze experts staan klaar om je te adviseren over de beste meststoffen voor jouw tuin en helpen je graag om jouw groene paradijs optimaal te verzorgen voor het komende seizoen.

Geniet van een prachtige najaarstuin met Groen Goed Menken!