Hans Menken: Hittestress? Groen zorgt voor verkoeling

Hans Menken: Hittestress? Groen zorgt voor verkoeling

In samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf schrijft Hans Menken iedere twee maanden een column met daarin tips voor u om de eerste stap te zetten tegen een groener en watervriendelijker klimaat. Samen maken we Nederland groener! Het Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland en geeft handige tips om ons samen in te zetten voor het klimaat. Bij GroenGoed Menken is het onderwerp Groen, naast dat het in de naam zit, een belangrijk speerpunt. In alles wat wij doen staat groen centraal.

Hittestress? Groen zorgt voor verkoeling

Hittegolven en periodes van heel warm weer komen steeds vaker voor. Zelf merkt u misschien ook al het verschil of u op een plek zit met veel steen of in een groene omgeving. Waar meer groen is, is het veel koeler. Dat komt doordat stenen warmte afgeven, gras en planten doen dit niet. Planten houden zichzelf koel door vocht te verdampen en daardoor blijft ook de omgeving koeler.

Tip voor de tuin

Een tip voor thuis om meer verkoeling te creëren is door meerdere lagen groen aan te brengen in de tuin. Dit scheelt al snel 5 tot wel 8 graden in temperatuur! Bij meerdere lagen moet u denken aan bomen, heesters, vaste planten, bodembedekkers, mosjes en veel humus in de grond. Zo geniet u optimaal van een natuurlijk koelere tuin!

Groen op de muur

Muren bekleden met groen heeft ook een positieve bijdrage. De muur blijft koel waardoor het binnen minder warm wordt. Ook zorgt het ervoor dat de warmte niet terugslaat op de omgeving en die dus ook koeler blijft. Bij een groene muur denkt u waarschijnlijk aan klimplanten, maar iedere plant tegen een muur levert al een bijdrage.

Wilt u echt profiteren van ‘groene isolatie’, dan is een daktuin een mooi alternatief. Maar houd dan rekening met een flink kostenplaatje voor een goede constructie. Deze kennis is niet nieuw. U herkent het misschien van vroeger nog, er waren veel woningen met leibomen aan de zuidkant, de zijde waar de zon het felst schijnt. De bomen zorgen voor schaduw en tegelijk verbruikt de ‘stofwisseling’ van planten ook warmte, waardoor het altijd koeler is onder bomen en planten.

In een groene gemeente als Ooststellingwerf kennen we gelukkig weinig versteende gebieden. In alle dorpen en in het buitengebied is veel groen te vinden. Wist u dat de bomen langs asfaltwegen ook een belangrijke verkoelende functie hebben? Op een warme dag ziet u op asfaltwegen de warme lucht soms vanaf de weg opstijgen. Bomen langs de weg zorgen ervoor dat het asfalt minder warm wordt. Daardoor blijft ook de omgeving weer koeler. Daar profiteert u als automobilist maar ook als inwoner van!

Kom naar het Klimaatplein

Wilt u meer weten over het vergroenen en verkoelen van uw tuin? Kom naar het Groene Klimaatplein bij GroenGoed Menken in Haule! Op ons klimaatplein vindt u allerlei informatie en handige artikelen. Uiteraard staan wij klaar om u persoonlijk te adviseren.