Tuinieren in potten - deel 2

Geïnspireerd door het 43ste  (!) boek van tuindeskundige, fotografe en schrijfster Modeste Herwig, gewijd aan het tuinieren in potten, geven we je hierbij nog meer praktische tips over dit onderwerp. In haar boek Tuinieren in potten, onlangs uitgegeven door Terra (208 pagina’s, € 22,50) vind je volop inspiratie en foto’s en bijbehorende informatie van maar liefst veertig voorbeeldpotten. Van verhoogde bakken gevuld met groenten- en kruidenplanten, een miniborder op kleur tot verticaal tuinieren met kuipplanten op een trappetje en hanging baskets aan de pergola of bij de voordeur.

5 praktische tips van Modeste Herwig:

  • In een grote bak kun je prima een kleine border maken. Net als bij een echte border kun je bij de plantenkeuze letten op de vorm en  groeiwijze, hoogte, bloeitijd en bloemkleur. Kies als extraatje bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders, eetbare planten of geurende bloemen.
  • Juist voor het kweken van kruiden en groenten zijn verhoogde bakken ideaal: het scheelt een hoop bukken bij het zaaien, verspenen en oogsten. 
  • Sommige planten zijn echte blikvangers. Ze vallen nog meer op als je ze in een pot of bak zet, zoals een hoog siergras, een breed uitgroeiende varen, een palm of een Japanse esdoorn.
  • Zorg voor juiste en regelmatige voeding. Zomerbloeiers en kuipplanten hebben veel voeding nodig. Geef van mei tot september elke week of om de week speciale vloeibare mest in het gietwater.
  • Laat de potten niet uitdrogen; zet er een waterschaal onder, doe een laag hydrokorrels onderin de pot en geef regelmatig water of koop een automatisch waterdruppelsysteem. En vul de potten, bakken en hangmanden nooit tot de rand met pot- of moestuingrond, want dan stroomt het water (of het nu regenwater of gietwater is) meteen over de rand weg.

Alle benodigdheden voor het tuinieren in potten, bakken en hangmanden, of het nu om bloemen, groenten, kruiden, siergrassen of vaste planten en struiken gaat, vind je bij ons tuincentrum in Haule en Hommerts.