Tuinieren in potten

Ideaal voor als je een kleine tuin, een balkon of dakterras hebt: tuinieren in potten. Maar ook als je een riante tuin hebt bieden potten, bakken en hangmanden allerlei voordelen. Je kunt ze onder andere makkelijk verplaatsen, er mooie combinaties mee maken en een plant van precies de juiste grondsoort voorzien.

De laagjes-methode met bollen

Je kunt een pot of bak zelfs zó slim vullen, dat je er het hele tuinseizoen plezier van hebt. Met de zogenoemde laagjes- of lasagna-methode kom je een heel eind: onderin vroegbloeiende bollen, daarboven laatbloeiende bollen, later aangevuld met zomerbollen of eenjarig perkgoed.

Slak- en vorstvrij

Sommige planten doen het zelfs beter in een pot, doordat ze bijvoorbeeld minder snel aan slakken ten prooi vallen of geen kans krijgen te woekeren. Munt is bijvoorbeeld zo’n kruid dat je maar beter binnen de perken van een pot of bak kunt houden. Ook vorstgevoelige planten zet je bij voorkeur in een pot of bak, zodat je ze in de winter op een beschutte, vorstvrije plek kunt zetten. En heb je geen zure grond, maar wil je toch graag een Skimmia, azalea of rododendron? Kijk in ons tuincentrum dan naar speciale grond en mest voor zuurminnende planten en vul daar – en met je struik naar keuze – een grote pot of bak mee.

Combineren kun je leren

Ook kun je met verschillende soorten potten en planten mooie composities maken. Let erop dat de potten en bakken eenzelfde vorm hebben of van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, zodat je verzameling uiteenlopende vaste planten, kuipplanten, siergrassen, bollen en/of  kruiden en groenten toch een eenheid blijft. Of draai het om: kies een soort plant of bloemen die ton-sur-ton bloeien en zet deze in verschillende potten voor een spannend effect.

In ons tuincentrum in Haule en Hommerts heb je ruime keuze aan potten, (kweek)bakken en hangmanden om naar hartenlust mee te experimenteren.