Natuurwerkdag 2017, doe je ook mee?

Op zaterdag 4 november is in Nederland ‘de grootste vrijwilligers dag in het groen’. De landelijke Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL en vindt alweer voor de zeventiende keer plaats. Organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmomenten zijn ook betrokken bij deze dag, die als altijd op de eerste zaterdag van november plaatsvindt. Jong en oud kunnen zich in hun eigen regio aanmelden om mee te helpen aan het behoud en herstel van de natuur en het landschap. In totaal zijn er meer dan vijfhonderd locaties in heel Nederland.

Leve de natuur

Afhankelijk van de streek en de locatie kun je verschillende werkzaamheden op je nemen. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk:

  • snoeien;
  • zagen;
  • hooien;
  • schoonmaken van poelen en paden;
  • het knotten van wilgen;
  • snoeien van fruitbomen;
  • het maken van takkenrillen en verwijderen van riet.

Leuk en gezond om te doen, want je bent lekker actief bezig in de frisse buitenlucht, en je steekt er ook nog iets van op. Voor kinderen worden op verschillende locaties speciale activiteiten georganiseerd, zoals het planten van jonge boompjes, waarbij ook zij allerlei dingen leren en hun liefde voor de natuur, flora en fauna alleen maar zal groeien. Met het behoud van het karakteristieke natuurlandschap help je ook de inheemse dieren, van vogels tot boomkikkers en ringslangen. In Noord-Holland, op het Landje van Naber Hoorn, zal bijvoorbeeld worden gewerkt aan een broedeiland voor de visdief en in het Brabantse Land van Heusden worden heggen geplant voor de patrijs.

Maak nieuwe vrienden of ontmoet de liefde van je leven

Door samen te werken met andere natuurliefhebbers uit je regio maak je al snel nieuwe vrienden. En er zijn zelfs speciale locaties waar alleen singles zich kunnen aanmelden, om in tweetallen of kleine groepjes aan de slag te gaan, waarbij de vonk misschien wel overslaat tijdens het snoeien of planten.

Voor locaties bij jou in de buurt kun je kijken op de site natuurwerkdag.nl. Zorg ervoor dat je warm en praktisch gekleed bent als je op 4 november in de natuur aan het werk gaat. Nog geen goede regenlaarzen, bodywarmer, werkbroek of handschoenen? Kom dan eerst langs in ons tuincentrum in Haule en Hommerts.