Tips voor de herfstvakantie!

Tips voor de herfstvakantie!

Het kan stormen en regenen, maar met een beetje geluk ook nog nazomeren. In de herfstvakantie kun je er sowieso heerlijk op uit: capuchon op, regenlaarzen aan en het bos in, waar het heerlijk geurt en de mooiste herfstkleuren te zien zijn. Verzamel er bladeren, kastanjes en eikeltjes en neem ze mee naar huis om er leuke decoraties van te maken. En zo is er nog veel meer te doen samen met de kinderen.

5 Tips en ideëen voor de herfstvakantie

 1. Maak een boswandeling
  Zorg ervoor dat je een tasje of mand bij je hebt waar je mooi verkleurde herfstbladeren, kastanjes, beukennootjes, dennenappels en eikeltjes in kunt verzamelen. Ga op zoek naar paddenstoelen en maak er een wedstrijdje van wie ze het eerst ziet of wie er de meeste weet te spotten. De paddenstoelen kunnen giftig zijn, dus laat die staan.
   
 2. Maak samen herfstdecoraties
  Je kunt de bladeren, kastanjes, noten, eikels en dennenappels uit het bos of uit je eigen tuin gebruiken om leuke decoraties van te maken. Plak de bladeren op een vel papier en teken er paddenstoelen, kabouters en heksen bij. Verzamel de kastanjes, noten en dennenappels in een mooie schaal of glazen vaas of maak er met behulp van cocktailprikkers en lijm leuke figuurtjes mee.
   
 3. Versier de tuin- of balkontafel
  Leg pompoenen, kalebassen of mini-sierfruit op tafel. Zet er windlichten met kaarsen bij of kies een leuk lichtsnoer om rond de tafel te draperen. Ook kun je in ons tuincentrum in Haule en Hommerts kijken naar decoratieve kabouters, paddenstoelen, uilen, eekhoorns en andere bosfiguren om de tafel mee op te fleuren. Vul potten en bakken met herfstbloeiers als heide, bergthee (Gaultheria) met oranjerode bessen, of parelbes (Pernettya) met witte of roze bessen, al dan niet aangevuld met mos, rozenbottels en klimopranken. De kinderen kunnen de terracottapotten voor de herfstplantjes ook nog leuk beschilderen.
   
 4. Verzorg de tuindieren
  Rijg doppinda’s aan een snoer en hang dat in de boom of pergola voor de vogels. Zet een vogeldrinkschaal in de tuin. Hang een kant-en-klaar vogelhuisje op of probeer er zelf samen een te maken. Hark de bladeren van het gazon en veeg ze van de paden en het terras. Maak er samen met afgewaaide of gesnoeide takjes een stapel van in een hoek van de tuin of achter een grote struik: een ideale overwinteringsplek voor egels.
   
 5. Maak een pompoenlantaarn
  Snijd met een scherp aardappelmesje de deksel van de bovenkant van een grote pompoen. Maak daarbij schuine sneden, zodat de deksel er weer netjes op past in plaats van erin te vallen. Hol de pompoen uit met een grote eetlepel of ijsschep en verwijder ook het vruchtvlees van de deksel. Teken met een stift of pen figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet de deksel er weer op.

Fijne herfstvakantie!