5 toptips voor een klimaatbestendige tuin

5 toptips voor een klimaatbestendige tuin

Natuurlijk zijn er sceptici die niks willen weten van de opwarming van de aarde of het schadelijke effect van de mondiale CO2-uitstoot. Feit is dat het weer de afgelopen jaren extremer is geworden, met lange warme, droge perioden en dan weer aanhoudende regenbuien met wateroverlast tot gevolg. En de laatste Elfstedentocht was in 1997! Wil je je tuin groen en fleurig houden, zónder natte voeten, een bruin of ondergelopen gazon en mét kruipende en vliegende insecten en kleine dieren? Doe dan je voordeel met deze 5 toptips!

1 Meer groen, minder tegels

Jonge ouders met drukke banen hebben de neiging hun tuin helemaal te betegelen, zodat ze weinig tijd hoeven uit te trekken voor tuinonderhoud. Maar bij aanhoudende regen worden de tegels groen en kan het water niet door de grond en beplanting worden opgenomen, met wateroverlast tot gevolg. Er zijn voldoende alternatieven voor tegels, die het regenwater wel doorlaten: ‘halfverharding’ genoemd. Denk aan grind, split en (kunst)gras. En zorg ervoor dat je tuin voor minstens 60% uit planten en bomen en ander groen bestaat. Kies voor een haag in plaats van een schutting. Het groen neemt het regenwater op en biedt bovendien beschutting, voedsel en nestplekken aan insecten, vogels en andere kleine dieren. NB Ga je toch voor tegels? Kies dan gecoate betontegels, hardstenen of keramische tegels om groene aanslag te voorkomen.

2 Regenwater opvangen en infiltreren

Hiervoor zijn tal van mogelijkheden, van een eenvoudige regenton, een (moeras)vijver in de tuin of een groen dak. Kies voor een waterdoorlatende opbouw onder het terras, bijvoorbeeld van Monokorn. Dat vormt een stevige, maar open structuur (vergelijkbaar met ZOAB) waardoor overtollig water makkelijk weg kan vloeien. Leg je terras aan met een helling of afschot van 1,5% en laat het aflopen naar een rand van halfverharding of een lijngoot. Graaf infiltratiekratten, -blokken of -buizen of een watertank in, die je bedekt met grond voor je planten, halfverharding of bestrating.

3 Anti-zonnebrand

Ook op langdurig warme en droge perioden kun je de tuin voorbereiden. Lichter gekleurde tegels of stenen voorkomen dat paden en terras te heet worden, hetgeen wel het geval is met zwarte en antracietkleurige bestrating (denk aan blote kindervoetjes of de poten van je huisdier). Met een regenton of watertank in de tuin heb je altijd water voorradig. Een druppelslang biedt eveneens uitkomst, net als een goede mulchlaag tussen je vaste planten. Zo’n laag van snippers, compost, bladstrooisel, tuinturf, organische resten, zaagsel, boomschors of cacaodoppen gaat verdamping tegen en verbetert de bodemstructuur en daarmee de drainage. Kies sterke en diep wortelende planten, zoals mediterrane kruiden, grijsbladige planten, vetplanten als Sedums, siergrassen en floxen. Die kunnen goed tegen zon en droogte.

4 Plant een boom (of twee)

Plant een (kleine) boom die voor schaduw en dus verkoeling zorgt en de luchtvervuiling tegengaat. Bovendien nemen bomen veel regenwater op. Bomen als de Noorse esdoorn (Acer platanoides), de rode esdoorn (Acer rubrum), de valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos), de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) en de zwepenboom (Celtis occidentalis) kunnen goed tegen droogte. Bomen die goed tegen natte voeten kunnen zijn de els, wilg, moerascipres en moeraseik. Bomen met veel open huidmondjes, zoals de schietwilg (Salix alba) en de zwarte els (Alnus glutinosa) verdampen veel water en koelen hun omgeving daardoor sterker.

5 De juiste plant op de juiste plek

Planten gedijen het best als ze in de juiste grond staan en de door hen verlangde hoeveelheid zon of schaduw krijgen. Houd daar dus rekening mee. Het scheelt vanaf het begin een hoop werk en teleurstelling. Controleer de grond in je tuin met een simpel PH-testje om te zien of deze zuur is of juist vol kalk zit. Zandgrond en kleigrond kun je verbeteren met compost. Kijk ook of de grond niet te droog of te nat is. Voeg wat grind toe aan een plantgat als de plant niet tegen natte voeten kan. Hortensia’s zijn prachtig, maar vragen veel water, net als hosta’s, varens, daglelies en astilbes. Zet die dus niet in een zanderige ‘grindbak’. Bloembollen kunnen juist niet tegen natte aarde, net als onder andere lavendel, rozemarijn, vetkruid en schoenlappersplant (Bergenia). Je hebt in ons tuincentrum in Haule en Hommerts altijd ruime keuze in geschikte planten voor elk type grond en elke zon- of schaduwplek.