15 Tuintips augustus

15 Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om te genieten, in binnen- of buitenland! Tegelijkertijd is het extreem warm en droog. Ga dus heel rustig op een koel moment in de ochtend of avond in de tuin aan de slag met deze klusjes en werkzaamheden.

  1. Planten in potten en hangmanden hebben bij aanhoudend warme, droge dagen dagelijks water nodig. Installeer een druppelsysteem of steek een plastic fles waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop) in de grond en vul deze met water.
  2. Besproei het gazon en de border liever een paar uur lang in plaats van ze elke dag kort van water te voorzien, dat stimuleert diepere wortelgroei.
  3. Sproei in de vroege ochtend of avond, want dan gaat er minder water verloren door verdamping.
  4. Vergeet niet het water in de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig aan te vullen.
  5. Ga je op vakantie en zorgt een goede buur of familielid voor de tuin? Zorg ervoor dat de tuinslang of zwenksproeier gebruiksklaar is en zet alle potten zoveel mogelijk bij elkaar. Zet ook lege gieters en emmers buiten om eventueel regenwater op te vangen.
  6. Verwijder voor een langere bloei regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen, pronkerwten (Lathyrus) en potgeraniums (Pelargoniums).
  7. Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest en bemest het gazon deze maand ook nog een keer.
  8. Als het lang warm en droog blijft en/of je op vakantie gaat, kun je beter even wachten met verplanten en nieuwe planten aankopen. Wel kun je eventueel al herfstbloeiende bollen en knollen planten, zoals de herfsttijloos en madonnalelie.
  9. Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als stokroos, judaspenning, siertabak (Nicotiana), cosmos en juffertje-in-het-groen (Nigella).
  10. Neem stekken van pot- en kuipplanten als Pelargoniums en fuchsia’s.
  11. Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
  12. Snoei uitgebloeide lavendel terug, maar laat er altijd nog wat fris grijsgroen blad aan (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan zal de plant niet meer uitlopen).
  13. Snoei struiken en hagen, zoals hulst, laurierkers, vuurdoorn, meidoorn, beukhaag en liguster, in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, om te voorkomen dat het blad in de zon verbrandt. Wacht met het snoeien van coniferen tot eind september.
  14. Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. De wormen zullen het grasmaaisel omzetten in voedzame humus.
  15. Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in &locations% in de gaten voor voordelig geprijsde tuinmeubels en -accessoires.