Tuintips augustus

Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

15x wat te doen in je tuin in augustus?

 • Geef bij aanhoudende droogte regelmatig water. Vooral planten en groenten in potten en hangmanden drogen snel uit. Besproei het gazon en de border liever een of twee keer per week lang in plaats van ze elke dag wat water te geven. Dat zorgt ervoor dat ze vanzelf diepere wortels vormen waardoor ze beter en meer water kunnen opnemen.
 • Vergeet niet het water in de vijver en de vogeldrinkschaal regelmatig aan te vullen.
 • Verwijder algen en dood blad uit de vijver.
 • Ga je op vakantie en zorgt een goede buur of familielid voor de tuin? Zorg ervoor dat de tuinslang of zwenksproeier gebruiksklaar is en zet alle potten zoveel mogelijk bij elkaar.
 • Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest en bemest het gazon deze maand ook nog een keer.
 • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van zomerbloeiers als dahlia’s, begonia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums) en pluk regelmatig een bosje geurende siererwten (Lathyrus) om ervoor te zorgen dat ze langer bloeien.
 • Knip blad weg dat de zon weghoudt van je vruchten en groenten, onder andere bij druiven en tomaten. Blijf de tomaten dieven (verwijder de scheutjes die in de oksels van de zijtakken groeien).
 • Verwijder blad dat is aangetast door meeldauw of sterreroetdauw of pas een milieuvriendelijk schimmelwerend middel toe. Verwijder bladluizen met de hand(schoen) of een harde straal water.
 • Verzamel zaden van een- en tweejarige bloeiers als eenjarig ridderspoor, stokroos, siertabak en juffertje-in-het-groen (Nigella).
 • Maak een mooi boeket uit eigen tuin, voor op de tuin- of eettafel.
 • Neem stekken van pot- en kuipplanten, zoals Pelargoniums en fuchsia’s, en van buxus en lavendel.
 • Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
 • Plant (of poot) herfstbollen, zoals de herfsttijloos en herfstkrokus.
 • Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi het maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de grond vocht beter vasthoudt. Na verloop van tijd zorgen de wormen er bovendien voor dat het maaisel verandert in voedzame humus.
 • Houd de uitverkoop in ons tuincentrum in Haule en Hommerts in de gaten voor voordelig geprijsde tuinartikelen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Geurende tuinplanten

In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum.

Lees meer...
Organiseer een tuinfeest

Het zonnetje schijnt, de bijen en hommels zoemen, de vlinders fladderen rond. Waarom zou je eigenlijk op vakantie gaan? Laat familie en vrienden ook van je groene paradijsje genieten en organiseer een tuinfeest. Je vindt praktisch alle benodigdheden voor een heerlijke middag en/of avond in ons tuincentrum.

Lees meer...
Tuinplant van de maand augustus: Gentiaan

Door zijn intens blauwe kleur en de mooie klokvormige bloemen laat de gentiaan ons wegdromen over alpenweides, de plek waar hij van nature groeit. Het assortiment gentiaan is flink ontwikkeld en er komen witte, roze, blauwe en tweekleurige variëteiten in voor. Een prachtige vaste plant voor in potten of in de volle grond. 

Lees meer...