Plagen in de tuin

Onder deze categorie valt bijvoorbeeld een mollenplaag die de hele tuin verandert in een knollenveld of een wespenplaag die de schuur terroriseert. Ook mieren die uit alle hoeken te voorschijn komen tot het aanrecht toe horen hier bij. Tevens kunnen katten voor een hoop ergenis zorgen omdat ze meestal hun behoefte doen in andermanstuin. Dat geldt gelukkig in mindere mate voor honden.

Allemaal plagerijen waar men niet vrolijk van wordt maar waar gelukkig ook op biologisch gebied goede bestrijdingsmiddelen voor zijn ontwikkeld welke te vinden zijn bij Groen Goed Menken.

Honden en katten

Echt een plaag kunnen we deze huisdieren niet noemen maar vooral katten kunnen een hoop ergenis geven omdat ze altijd hun behoefte doen in andermans tuin en vooral de kuiltjes die ze daarvoor moeten graven geeft veel ergenis, want ze houden geen rekening met planten die daar toevallig staan.

Bij honden zijn het vaak de reuen die graag hun geurtje achterlaten bij uw boom, hek of lantaarn. Andere honden reageren daar weer op, kortom het wordt een interessante plek met bekende gevolgen. Deze twee "plagen" kunt u bestrijden met een biologisch middel waardoor de katten en honden met een grote boog om hun geliefde plekje heen lopen.

Mieren, wespen en mollen

Beesten horen in de tuin, zij dragen bij aan het natuurlijk evenwicht, zo ruimen wespen en mieren veel andere insecten op maar als het er teveel worden en ze overlast gaan geven dan moet u ingrijpen. Mieren zijn niet schadelijk maar ze kunnen wel het terras ondergraven of gaan bij u thuis op zoek naar lekkere happen.

Wij raden u aan de mieren met biologische bestrijdingsmiddelen te lijf te gaan zodat insecteneters zoals vogels, egels en mollen niet vergiftigd worden. Wilt u de mieren binnenshuis bestrijden dan zijn de zogenaamde lokdoosjes ideaal. De mieren nemen de poeder mee naar hun nest en u ziet ze niet meer terug.

Wespen kunnen kwaad worden dus voorzichtigheid is geboden bij de bestrijding van deze beestjes. In sommige gemeentes kunt u de afdelling ongediertebestrijding bellen, tegen een gereduceerd bedrag en in sommige gemeentes zelfs gratis, wordt het wespennest verwijderd. Er zijn ook spuitbussen verkijgbaar die zeer effectief zijn.

Mollenschade heeft meer te doen met schade die wordt toegebracht aan ons netheidssyndroom, want eerlijk is eerlijk een mol doet geen kwaad, hij verruïneert alleen ons gazon. Hij zoekt gewoon z'n kostje wat bestaat uit  ritnaalden, wormen, veenmollen, emelten en nog veel meer van die "enge" beestjes. Vervolgens vreten die "enge" beestjes weer aan onze mooie planten en aan het gazon.

Gelukkig zijn er huismiddeltjes die ervoor kunnen zorgen dat de mollen een andere tuin opzoeken. Helpt dit niet en bent u ten einde raad dan zijn er diverse alternatieven zoals een mollenklem en mollenschrik.

Enkele huismiddeltjes:

  • een fles ingraven in de mollengang
  • visafval in de mollengang strooien
  • laat de gangen vollopen met water, zet de tuinslang erop
  • leg mottenballen in de gangen
  • plant de bloembol Keizerskroon (Fritilaria imperalis)
  • steek zoveel mogelijk stokken in de gangen

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinonderhoud